Következőkben egy rövid működési leírás és a vezérlők működési paramétereinek beállítási módja, központi fűtésű kazánok, vízteres kandallókhoz stb..
KF, és HMV SZIVATTYÚVEZÉRLŐ

Egyszerűen kezelhető vezérlő. Bekapcsolja a központi fűtés vagy a HMV szivattyúját, ha a kazánvíz, vagy a bojler víz hőmérséklete eléri a kívánt értéket. A vezérlő kikapcsolja a szivattyút, ha a hőmérséklet a beállított határérték (mínusz hiszterézis ST-21 esetében) alá csökken. Az ST - 19 és ST - 21 vezérlők ANTISTOP funkcióval vannak felszerelve, ami gátolja a szivattyú blokkolását, amit a vízkőlerakódás okozhat. Fűtésszezonon kívül a szivattyú tíznaponta bekapcsol néhány percre. Mindegyik vezérlőben lehetőség van a szivattyú kézi üzemben való bekapcsolására. Részletes információk ezzel kapcsolatban az adott vezérlők használati utasításaiban találhatók.
LEVEGŐELLÁTÁST BIZTOSITÓ VENTILLÁTORRAL EGGYÜTTMŰKÖDŐ VEZÉRLŐ
A ventillátor folyamatosan működik egészen addig, míg a kazánon elhelyezett vezérlőegységben beállított hőmérsékletet el nem éri. Ezután fenntartó üzemmódba áll át. Néhány perc intervalluma alatt aktiválódnak a szellőzők, amelyek fenntartják az égés folyamatát és gátolják gázok létrejöttét az elfojtott kazánban. Az átfújás időtartama néhány másodpercet tesz ki. Túl rövid időtartamú átfújási szünetek a kazánban a víz felforrását okozhatják. A hőmérséklet csökkenése a megadott érték alá mínusz a hiszterézis a levegőadagolás újraindulását okozza. A vezérlők a központi fűtés szivattyú és a használati melegvíz szivattyú (nem az összes típus) működését is vezérlik. Kulcsfontosságú a megfelelő égés érdekében a levegőadagolás intenzitásának helyes beállítása. A túl gyenge adagolás gyenge égést okozhat, úgyhogy a kazán nem éri el a szükséges teljesítményt, nem éri el a kazán hőmérséklete beállított értéket. A túl erős levegőadagolás gyors égést és a kéményen keresztül magas hőmérsékletű gázok távozása a levegőbe, energia veszteséget jelent. Jó megoldást a kazánnál a ZPID megadott hőmérséklettől és égéstermékek hőmérsékletétől függő folyamatos és automatikus levegő beáramlást szabályzó vezérlő használata.
VEZÉRLŐK ADAGOLÓVAL ELLÁTOTT KAZÁNOKHOZ
A szivattyú és a ventilátor funkciója ugyanaz, mint az adagoló nélküli vezérlő esetében. A beállítás kiegészítő paraméterei az adagoló működése és szünete munka üzemmódban és fenntartó üzemmódban. A munka paramétereinek helyes beállítása, előfeltétele a jó és hatásos égésnek, a fenntartó üzemmód megtartja a kazánban az égés állapotát. A vezérlő az adagolót védő termikus biztosítékkal van ellátva. A hőmérséklet a jelzőszint fölé emelkedése esetében, bekapcsol a figyelmeztető jelzés, és a vezérlő néhány percre aktiválja az adagolót. A tüzelőanyag az adagolóból az égéstérbe tolódik. (Ha a hőmérséklet emelkedésének oka az adagoló csigában lévő tüzelőanyag izzása, akkor az elektronika meggátolja az adagoló tartályban lévő tüzelőanyag begyulladását.) Nagyon fontos paraméter az adagoló és a ventillátor munkaidejének helyes beállítása a fűtési, és szünet idő alatt. Ha az aktív munka időtartama a fenntartó üzemmódban túl hosszú és a szünet túl rövid, a kazánban lévő víz hőmérsékletének gyors emelkedését idézheti elő. Ilyenkor aktiválódik a biztosíték (a levegőellátás és az adagoló kikapcsolása), de a meleg elégtelen elvezetésekor a berendezésében a víz felforrhat.
VEZÉRLŐEGYSÉGEINKKEL KOMPATIBILIS SZELEPEK
Vezérlőegységeinkkel a 220V-os szervomotoros hárompontos vezérlésű szelepek széles skálája kompatibilis. A fordulatszám gyorsasága eléri a 1500 s/90°. Alább bemutatjuk az ábrázoló címke leírását:
tanszer
N – Tápfeszültség 230 V AC
Y1 – Vezérlőjel: kinyit 230 V
Y2 – Vezérlőjel: bezár 230 V