Fűtésrendszer
vezérlők

Fűtésrendszer vezérlők

HU-D5 Puffer/HMV szivattyú vezérlő - Már D10 funkcióval is

Leírás

A HU-D5 vezérlőegység egy univerzális szabályozó két hőmérséklet érzékelővel, amely egy szivattyút, ventilátort, vagy szelepet tud vezérelni hagyományosan vagy termosztát üzemmódban működve. Több funkció is elérhető a szervizmenüben, ezekből kiemelkedően ajánljuk a:
- D5 puffer töltő szivattyú vezérlőt
- D7 HMV töltő szivattyúvezérlőt

D5 üzemmód – Puffer töltés, szivattyú kapcsolási küszöbbel:

Ennél az üzemmódnál a T1 érzékelőt a puffer tartályon helyezzük el, a T2 érzékelőt pedig a kazánon. Ha a T2-T1 hőmérséklet különbség nagyobb, mint a beállított hőmérséklet különbség érték és a T2 hőmérséklet nagyobb vagy egyenlő, mint az előzőleg beállított szivattyú kapcsolási küszöb értéke a vezérlő indítja a szivattyú kimenetet. Amennyiben a hőmérséklet egyenlő, vagy a T1 érték nagyobb, vagy a T2 hőmérséklet kisebb, mint a beállított szivattyú minimális bekapcsolási küszöb csökkentve a gyárilag beállított 3°C hiszterézis értékével a kimenet nem üzemel.

D6 üzemmód – T1 és T2 hőmérséklet szerinti indítás, független:

NO/COM/NC kimenet vezérléssel Abban az esetben indul a szivattyú kimenet, ha a hőmérséklet a T1 érzékelőn eléri a T1 kapcsolási küszöböt vagy a T2 érzékelőn a T2 kapcsolási küszöböt. Amint mindkét érzékelő hőmérséklete a beállított hiszterézis értékkel a kapcsolási küszöb alá csökken, a szivattyú kimenet leáll. A NO/COM/NC kimenet a szivattyú kimenettől függetlenül van váltva COM/NC pozícióból NO/COM pozícióba, a szervizmenü S4 pontjában beállított kapcsolási küszöb elérésekor. Ha a T2 érzékelő hőmérséklete 10°C-al a küszöb alá csökken, a NO/COM/NC kimenet vissza vált.

D7 üzemmód – Használati melegvíz (HMV) szivattyú:

Ennél az üzemmódnál a T1 érzékelőt a HMV tartályon helyezzük el, a T2 érzékelőt pedig a HMV hőforrásán. Ha a hőforrás a HMV tartály hőmérsékleténél a beállított delta értékével nagyobb vagy ezzel egyenlő, és a hőforrás hőmérséklete egyenlő vagy nagyobb, mint a beállított kapcsolási küszöb, a vezérlő indítja a szivattyú kimenetet. Ha a HMV tartály hőmérséklete eléri a menüben beállított kívánt értéket, a szivattyú kimenet leáll. Amennyiben a hőforrás a HMV tartály aktuális hőmérsékletére vagy az alá hűl, vagy a hőforrás hőmérséklete kisebb, mint a beállított szivattyú kapcsolási küszöb, csökkentve a gyárilag beállított 3°C hiszterézis értékkel a szivattyú kimenet nem üzemel.

D8 üzemmód – Tartály hőmérséklet figyelés:

A T2 érzékelőt a tartály felső részébe, a T1 érzékelőt pedig az alsóba helyezzük. A szivattyú kimenet addig üzemel, amíg mindkét érzékelő hőmérséklete nem éri el a beállított kívánt értéket (A2 és A3 menüpont). Amint mindkét érzékelő hőmérséklete eléri a kívánt értéket, a szivattyú kimenet leáll. A leállást követően a szivattyú kimenet akkor indul újra, amikor a T2 hőmérséklet a T2 beállított értékére esik vissza.

D9 üzemmód – Cirkulációs szivattyú:

Ennél az üzemmódnál a T1 érzékelőt a kezelt szivattyú kör előre menő ágán, a T2 érzékelőt pedig a visszatérő ágán helyezzük el. Ha bármelyik érzékelő hőmérséklete alacsonyabb a kívánt értékénél (A2 és A4 menüpont) a szivattyú kimenet indul valamint a NO/COM/NC kimenet COM/NC pozícióból NO/COM pozícióba vált (fűtőberendezés indítása). Ha a T2 érzékelő hőmérséklete eléri a kívánt értékét a NO/COM/NC kimenet, a szivattyú kimenettől függetlenül, visszavált COM/NC pozícióba. Ha a T1 érzékelő hőmérséklete eléri a T2 aktuális értéket, a szivattyú kimenet leáll. A vezérlési folyamat azután fog újraindulni, miután mindkét érzékelő hőmérséklete a beállított hiszterézis értékével az adott érzékelő beállított hőmérséklete alá esik és letelik az A6 menüpontban beállított idő.

D10 üzemmód – Puffer töltés, szivattyú kapcsolási küszöbbel és független NO/COM/NC kimenet vezérléssel:

d5 üzemmóddal megegyező működés, ahol ha a T1 érzékelő hőmérséklete az A4 menüpontban beállított küszöb alatt van, úgy a NO/COM/NC kimenet a szivattyú kimenettől függetlenül vált NO/COM pozícióból COM/NC pozícióba.

A vezérlő anti-stop funkciója gátolja a szivattyú, hosszú üzemszünetek alatti letapadását azáltal, hogy 10 naponta 1 percre beindítja. A pontos időt EEPROM memória tárolja, így áramszünet vagy kikapcsolás után is folytatódik az időmérés.

A fagyvédelem funkció védi a fűtési rendszert fagykár ellen. Ha a rendszer vízhőmérséklete 7 °C alá csökken, a vezérlő hangjelzést ad, elindítja a szivattyút és addig működteti, amíg a hőmérséklet újra nem éri el a 7 °C-ot. A funkció gyárilag be van kapcsolva, de szükség esetén a szerviz menüben kikapcsolható.
A vezérlő alsó levehető borítása alatt, a kapcsolási panelen ”További eszköz" jelzéssel potenciál nélküli – NO/COM kimenet található. Ezzel lehetővé válik egy további potenciál független jel által vezérelt berendezés kapcsolása. Amikor a vezérelt szivattyú kimeneten van feszültség, a váltó kapcsoló összezárja a NO/COM kimenetet. 

HU- D5 által ellátott funkciók:
-puffer/hmv töltés szivattyú vezérlése
-szivattyú kapcsolási küszöb
-anti-stop funkció
-fagyvédelem
-kézi üzemmód
-túlmelegedés elleni védelem

HU- D5 felszereltsége:
-LCD kijelző
-puffer/hmv hőmérséklet érzékelő
-hőforrás (kazán) hőmérséklet érzékelő
-potenciál független kimenet

Specifikáció

Tápegység 230V/50Hz +/-10%
A szabályozó maximális energiafogyasztása 4 W
Környezeti hőmérséklet 5 ÷ 50 °C
Keringető szivattyú kimenet max. terhelése 1 A
Hőmérséklet mérés tartománya 0 ÷ 90 °C
Mérés pontosság 1 °C
Érzékelők hőellenállása (KTY) -25 ÷ 85 °C
Az érzékelő kábelhossza 1,5 m
Olvadóbiztosító 1,6 A

Telepítési ábra

D5 üzemmódban:

D5N

D5 képlet

D6 üzemmódban:

D6N

D7 üzemmódban:

D7N

D7 képlet

D8 üzemmódban:

D8N

D9 üzemmódban:

DD9N

D10 üzemmódban:

D10N

Hol vásárolhatom meg?